Kouvola – entisaikojen Japani

Mulle tulee usein toisen maailmansodan aikainen Japani mieleen, kun ajattelen nykyistä Kouvolaa. Pieni ja varsin mitätön pläntti kartalla lähtee liikkeelle. Se valtaa ja liittää itseensä kaikki lähialueet rautaisin ottein. Se ei vie sinne palveluja eikä hyvinvointia, vaan aivan päinvastoin se kahmii kaiken hyvän itselleen jättäen valtaamansa alueet kitumaan.
Sen ainoat liittolaiset on muutamat kaukaiset pläntit, jotka tekee omilla alueillaan aivan samaa kuin Japanikin. Lopulta kaikki sortuu ja se pieni pläntti itkee ja rukoilee, että se saisi jäädä siksi pieneksi pläntiksi mikä se oikeasti onkin, vaikka valtaosa maapallosta haluaisi potkaista koko pläntin pysyvästi ulkoavaruuteen.

Se on jo sadasti ja tuhannesti nähty, ettei tässä maailmassa saa inhimillisiä parannuksia aikaan miekalla eikä hirmuteoilla. Hyvyydellä, oikeudenmukaisuudella ja rakentavilla teoilla saa paljon suuremman hyvinvoinnin aikaan kuin sillä kansalta riistetyllä eurolla, joka tätä maata byrokraattisesti hallitsee.

Kouvola on nyt suuri, tai ainakin se on sitä maapinta-alaltaan ja väestöltään. Kun nämä kaksi mainittua laitetaan omaan vaakakuppiinsa, ja toiselle puolelle luvattu kaikenpuoleinen hyvinvointi, luvatut palvelut joka paikassa, luvatut lyhyet ja turvalliset koulutiet yms yms, niin näyttääpä suuren ja mahtavan liitoskaupungin vaakakuppi kovin erilaiselta, kuin mitä valtaa pitävät aikoinaan kuvittelivat. Tai voihan olla, että näin he juuri sen halusivat menevän. Rahvas kansa jää ruikuttamaan reunoille, että entistä rikkaamilla päättäjillä olisi laajemmin tilaa temmeltää aina vaan enemmän autioituvassa Kouvolan keskustassa.

– ”Ai niin missä keskustassa? Siellä Tervakankaallako?”
– ”Ei, Kouvolan keskusta on merkitty tänne Kymen Lukon tienoille edelleen.”
– ”Miksi ihmeessä, eihän siellä ole kauppojakaan?”
– ”Se nyt vaan on se keskusta siinä ja sillä hyvä. Näin me porhot päätettiin”
– ”Mistä täältä saa ostaa leipää täällä keskustassa? Ai yhdestä kaupasta? No, on tämä varmaan sitten hieno kaupunki tämä Kouvola, kun täällä on oikein kauppakin.”
Niin olisi yhä monissa jo riistetyissä kylissäkin, ellei nämä samat herrat olisi niitäkin tahtoneet itselleen kahmia.

Ihan kuin se ei riittäisi, että porho vie maat ja mannut, hyvinvoinnin ja rikkaudet. Kouvola kahmii jopa entisaikojen suurteot itselleen, vaikkei silloin koko Kouvola-sanasta kaupunkina tai edes kauppalana tiedetty yhtään mitään. Kouvolan Werlassa on museo, Kouvolan Vekaranjärvellä on varuskunta, Kouvolan Utissa on lentokenttä, Kouvolan Pessankosken liepeellä on golfkenttä,  Kouvolan Anjalassa ja Kouvolan Elimäellä on kartanoita, Kouvolan Voikkaalla ja Kouvolan Kuusankoskella on sitä ja tätä. Ei ole! Ei vittu ole! Vitut, vitut, ja tuhannesti vitut! Kouvola antaa muiden tehdä asiat puolestaan, ja sitten sen suuri ahne koura raastaa kaiken sen, mitä paikalliset ovat vaalineet vuosikymmenten ja jopa vuosisatojen ajan.

Yhdellä lauseella ja vain komella sanalla sanoen: Kouvola on peto.

Vaan niin ne ovat kaikki suuret valtakunnat kaatuneet, mitkä aiemmin, mitkä myöhemmin. Ja kun se koittaa tämän Kouvola-pedon kohdalla, nauran Kuusaan metsiin haudatun koko luurankoni voimilla kiitosta oikeudenmukaisuudelle, joka viimein voitti!

19.9.2014
Ei missään Kouvolan Kuusankoskella vaan Kuusankosken Kuusaalla Paavo Sutinen

Tietoja Ministeri Pensselsson

Hieman tärhtänyt antiprobloggari Kymenlaakson Kuusankoskelta. Ikää on, kokoa on vaan ei näköä, siis ulkonäköä. Näkemyksiä löytyy sitäkin enemmän.
Kategoria(t): Vakavasti otettava, Yleinen Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 Responses to Kouvola – entisaikojen Japani

 1. Timo Töyry sanoo:

  Aikast äkäinen mielipide…Oiskos sitten elämä mallillaan jos nykyisen kunnan nimi ois ollutkin Kuusankoski?Samaa paskaa taitais olla vaan eri nimellä mut sit me muut päästäis morkkaan kuusaata;)

 2. Kuntaliitokset on pakollisia, koska viime vuosien politiikka on ajanut vain ja ainoastaan omistajatahon asioita. Suuret voitot kahmitaan omiin taskuihin kaatamalla sinällään aivan toimivat ja kuntalaisten hyvinvointia ja elämänlaatua parantavat yritykset, isot ja pienet. Sitten kun pienempien kuntien kassaan ei enää tulekaan veroeuroja, kiitos niiden ahneiden omistajatahojen sekä hyvävelipoliitikkojen, kunnat liitetään kaupunkeihin ”pienten kuntien oman olemassaolonsa turvaamiseksi”. Valkokaulusrosvoilua laillisin keinoin.
  Kukas ne lait laatiikaan, ai niin poliitikot, just just…

  Aina on kansaa alistettu verottamalla ja kaiken maailman suojelurahoja keräämällä. Väki pakotetaan aina vaan ahtaammalle, jotta kihoilla riittäisi hilloa pöydässä.

 3. Sitä paitsi mitä Kouvola olisi ilman Anjalankosken, Voikkaan ja Kuusankosken tapaisten tehdaspaikkojen rahoja? Mitä omaa Kouvolalla on tai on ollut? Ei yhtään mitään, mitätön solmu rautatiekartastossa. Ja vaikka onkin myönnettävä, että onhan siellä VR, niin kuinkahan paljon sen rahtiliikenteestä on ympäryskuntien aikaansaamaa?

 4. Sys sanoo:

  Asiaa, Jan, asiaa!!!! Ehkä pikkasen kärjistettyä, mut asiaa silti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 + 5 =